Motivationen

Visste du att det svåra inte är att få folk att börjat träna, utan problemet är att få folk att faktiskt fortsätta att träna. Det är alltså inte så svårt att komma igång med träningen, men att fortsätta… Det är en annan sak.

En bra motivationsfaktor är ”Man tränar för att man vill” Det kan ju låta enkelt men i själva verket är det faktiskt jättesvårt. Varför vill man träna då?

Man kan ju träna för att :

  • Det är skönt (nåja, som otränad tar det ett tag att komma dit)
  • Man är en del av ett lag.
  • Prestera inför t.ex ett lopp man anmält sig till.
  • osv osv.

Lyssna på detta: Jag tränar för att det är viktigt och så himla skönt. Inte för att folkhälsomyndigheten (eller någon annan) säger det.
Har man kommit till insikten att det är viktigt och skönt (finns ju även bra saker såklart) då har man kommit långt.

Ett tips för att komma runt det här med motivationen är att tänka igenom för- och nackdelar samt att man kan tänka igenom vissa hinder. Hur kommer man runt svårigheterna för att hitta fördelarna?

Ta t.ex. vetskapen att så snart man börjat träna så blir man sjuk. Har du redan på förhand tänkt igenom vad du ska göra i den situationen så kan du lättare hantera den när den kommer.

Jag hittade nedan bild av motivationsforskaren Magnus Lindwall. Där han framför en modell där man kan se olika typer av motivation.

motivationsvagen

Ju längre åt höger du är desto större chans är det att du kommer att fortsätta att träna.

Vart befinner du dig på skalan?

Jag själv har definitivt gått från den vänstra till den högra sidan på mina 2 år som fysiskt aktiv. Så just nu känner jag igen mig på hela den högra sidan.

 

En reaktion på ”Motivationen

  1. Kom in på din blogg via en annan blogg här på WordPress. Och tänkte tillbaka när ja inledde min träning. Nuförtiden är jag pensionär och konditionslöpningen är nog ett avslutat kapitel, tror jag åtminstone. Men vill du läsa hur jag började jogga i tiderna så finns det antecknat i min blogg på sidan https://wordpress.com/post/trillingfarfar.wordpress.com/479 http://personal.inet.fi/koti/lars.forsen/vestkust.htm
    Kanske lite långt att läsa om man inte känner personen ifråga men du kan ju alltid titta in.
    Mvh. Lasse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s